Lacăt pe porţile a cinci unităţi de învăţământ din Sălaj

Trei şcoli şi două grădiniţe vor avea lacăt pe porţi, potrivit planului de şcolarizare pentru anul educaţional 2012 – 2013, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, inspectorul Rodica Costache din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj. Este vorba de şcolile din Fetindia, Stâna şi Cehei. În primele două din aceste cazuri, sunt doar câte trei elevi/unitate, în timp ce numărul minim de copii înscrişi pentru ca o şcoală să poată funcţiona este de patru. Ca urmare, cei şase copii vor urma cursurile în şcolile cu personalitate juridică la care sunt arondaţi. La Cehei, situaţia este diferită: întrucât unitatea face parte din structura administrativă a Şcolii Horea din Şimleu Silvaniei, s-a decis transportarea copiilor la cursuri în oraş, cu microbuzul. Desfiinţate vor fi şi grădiniţele din localităţile Bulgari şi Sâncraiu Almaşului, în timp ce Şcoala Gimnazială Văleni se comasează cu cea din centrul de comună, Cristolţ. În acest caz, decizia a fost luată şi ca urmare a faptului că, până acum, la Văleni, învăţământul se realiza în condiţii de simultaneitate. Ulterior comasării, şcoala din Văleni va rămâne doar cu ciclul primar, ceea ce va spori calitatea actului educaţional, sunt de părere reprezentanţii ISJ Sălaj. Aceştia au explicat că transportul elevilor din Văleni la Cristolţ se va face cu microbuzul şcolar din comună.

Mai multe clase pregătitoare

În ceea ce priveşte unităţile care şi-au recăpătat personalitatea juridică, în anul şcolar 2012 – 2013, Rodica Costache a precizat că sunt zece grădiniţe din Zalău şi una din Cehu Silvaniei. “Este vorba de acele grădiniţe care nu au avut structură juridică anul trecut, fiind arondate la alte unităţi de învăţământ”, a declarat Rodica Costache.
Potrivit acesteia, în planul de şcolarizare pentru anul educaţional în curs, alocarea numărului de grupe pentru învăţământul primar şi preşcolar s-a făcut cu respectarea prognozelor realizate de unităţile de învăţământ, în timp ce numărul de clase pregătitoare este mai mare decât în anul şcolar anterior. Astfel, Sălajul va avea 139 de clase pregătitoare, faţă de 107 câte erau în anul de învăţământ 2012 – 2013. “Implicit, avem acum cu aproximativ 600 de copii pentru mai mult decât în anul şcolar anterior, lucru care se datorează faptului că mulţi au rămas neînscrişi în clasa pregătitoare, la vremea respectivă”, a declarat Rodica Costache.
Aceasta a explicat că pentru copiii care promovează în ciclul gimnazial sunt locuri suficiente în şcolile sălăjene, în timp ce la liceu, s-a cerut aprobarea autorităţilor centrale pentru funcţionarea a 89 de clase a IX-a.

Leave a Comment